Kleine handelingen

Voor diverse kleine medische handelingen kunt u terecht bij de assistente, al dan niet na advies van of een eerste bezoek aan de huisarts.

U kunt hiervoor (vervolgens) een afspraak maken op het spreekuur van de assistente.

compressie zwachtelen
Wanneer u een ulcus cruris (open been) heeft, bestaat de behandeling meestal uit wondverzorging en compressie zwachtelen. Hierbij worden elastische zwachtels gebruikt die er voor zorgen dat de wond goed kan genezen.

Deze zwachtels blijven dag en nacht zitten en worden doorgaans drie keer per week vernieuwd. Als de wond genezen is en de benen weer slank zijn, kunt u meestal overgaan op elastische kousen. U kunt voor compressie zwachtelen een afspraak maken bij de assistente of de praktijkondersteuner.

Enkel tape
Als er sprake is van een verstuikte enkel waarbij de enkelbanden zijn verrekt of ingescheurd, wordt u eerst door de huisarts gezien om de diagnose vast te stellen. De behandeling van een dergelijk letsel bestaat in eerste instantie uit koelen, hoog leggen en rust gedurende 3 tot 4 dagen.

De vervolgbehandeling bestaat meestal uit het aanbrengen van een enkeltape door de assistente die hiervoor gekwalificeerd is. Een enkeltape wordt om de twee weken vervangen en de tapebehandeling duurt 4-6 weken.

Hechtingen verwijderen
Normaal gesproken worden hechtingen na 7 tot 10 dagen verwijderd. U kunt hiervoor terecht op het spreekuur van de assistente.
Injecties toedienen
Voor het toedienen van een injectie, subcutaan (onder de huid) of intramusculair (in de spier), kunt u een afspraak maken op het spreekuur van de assistente. Het gaat hier bijvoorbeeld om een tetanus-prik, vitamine B12-prik, prikpil etc.
Oren uitspuiten
Oorsmeer, ook wel cerumen genoemd, kan uw gehoorgang volledig verstoppen. Vooral als u wattips gebruikt, kunt u het oorsmeer zo aanduwen dat de gehoorgang potdicht gaat zitten.

Op afspraak kunt u bij de assistente uw oren laten uitspuiten. Het is verstandig om vooraf een paar dagen af en toe wat slaolie in uw oor te druppelen. Dit maakt het uitspuiten van uw oor gemakkelijker.

Wondverzorging
Wanneer u wonden heeft, verricht de assistente de wondcontrole en verbandwissel. Als de wond er niet goed uitziet, wordt de huisarts erbij geroepen om mee te kijken en het beleid te bepalen. U hoeft hiervoor dus geen afspraak op het spreekuur van uw huisarts te maken.
Wrattenspreekuur
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als deze last bezorgen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met uw huisarts. Voor een behandeling van de wrat kunt u een afspraak maken bij de assistente. Tussen elke nieuwe behandeling van de wrat moet twee weken zitten.

Tijdens de behandeling worden gewone wratten behandeld met vloeibare stikstof. Met een wattip wordt de wrat aangestipt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden. Behandeling met stikstof helpt niet altijd en moet soms herhaald worden.